Smaakemancipatie

Dr. Beer zet Antwerpen op de culinaire bierkaart

Emancipatie van je smaakpapillen

Wie weet heb je weleens eerder een degustatie meegemaakt. Dr. Beer hoopt stiekem van wel, want dan zal ook jij straks zeggen dat die ervaring in geen enkel opzicht vergelijkbaar is met BeerBoutique of BeerBanquet. Want Dr. Beer gaat echt stappen verder om jouw smaakpapillen een culinaire hoogmis te bezorgen met uitgelezen bieren en spijzen.

Bierdegustatie van Dr. Beer in Antwerpen overtreft al je verwachtingen

Bierweetjes kom je overal tegen. Zoals deze. In het jaar 1982 voor christus ontdekte een hogepriesteres in het oude Mesopotamië een bijzondere manier om gerst te laten kiemen. Door het droogproces te vertragen verkreeg ze een moutsoort die tot aanzienlijk hogere alcoholpercentages leidde. Vanaf die dag ging het hard bergafwaarts met de arbeidsproductiviteit en de economie van het land. Leuk om te weten? Welnee, het is een verzinsel. De oudheid heeft ons veel te weinig documentatie nagelaten om dat soort kennis uit te halen.

 

Dr. Beer is er daarom niet voor dit soort verhaaltjes. Waar gaat Dr. Beer dan wel over? Alleen over wat echt telt als je naar een culinaire belevenis met vrienden op zoek bent. Dr. Beer is niets minder dan:

 

  1. Ongeëvenaarde smaakcombinaties
  2. Bruikbare vakkennis
  3. Ongecompliceerd proefplezier

Probeer het zelf. Laat de garantie van Dr. Beer je overtuigen, of neem contact op voor meer informatie

BeerBoutique tilt degustatie naar het hoogste niveau

Liever dan je kostbare tijd te verdoen met mythes die je overal kunt lezen, dompelen we je onder in smaakcombinaties die je nergens anders kunt proeven. Met een serie speciaal samengestelde bieren die je nergens anders tegenkomt. De bieren van Dr. Beer zijn niet gesponsord door grote brouwerijen. Niet dat er iets mis is met grote brouwers, maar om tot de evenwichtige opbouw van een bijzonder smaakpalet te komen is keuzevrijheid een absolute noodzaak.

BeerBoutique tilt het begrip degustatie naar een hoger niveau. Dr. Beer heeft immers een missie; de emancipatie van jouw smaakpapillen. Je leert daarom onder meer:

  • Genieten van exclusieve bieren en mooie spijzen, mét verstand van zaken;
  • Fabels onderscheiden van feiten;
  • Geuren écht herkennen (zodat je nooit meer hoeft te doen alsof);
  • De basisprincipes begrijpen van foodpairing met bier;
  • Al je nieuwe kennis toepassen in de praktijk.

Maar bovenal is BeerBoutique een bijzonder fijne avond met vrienden, waarop je bovendien leert hoe een bier aan zijn smaak komt, en hoe een meesterbrouwer zorgt voor kwaliteit en consistentie. Wat het verschil is tussen fabrieksbier en artisanaal bier. Dr. Beer is gediplomeerd zytholoog en meesterbrouwer. Geen enkele vraag die jij en je vrienden kunnen bedenken blijft onbeantwoord, dat is een belofte waar je Dr. Beer aan mag houden.

Dr. Beer leert je geuren te herkennen in het bier en bij naam te benoemen. En je maakt kennis met échte bierpairing met eten, in de traditie van ’s werelds meest gelauwerde chef-kok Ferran Adriá.

En dan opeens, halverwege de avond ga je denken: hoe onthoud ik dit allemaal? Ik wil iets doen met al deze kennis. Ik wil thuis ook weleens experimenteren met alle bijzonder smaken die ik vanavond heb ontdekt. Eens iets anders doen dan mijn gasten vervelen met weer een Crozes-Hermitage of een Châteauneuf-du-Pape bij de asperges.
Maak je geen zorgen. Dr. Beer laat nooit iemand met lege handen naar huis gaan. Na een avond vol overheerlijk eten en drinken is er voor iedereen een smaakgids dat precies aansluit bij dat wat je over bier en foodpairing hebt geleerd. Zodat je thuis als liefhebber goed beslagen ten ijs komt wanneer je een bijzonder diner voor vrienden in gedachten hebt.

BeerBanquet

Aan een tafel vol kristalhelder glaswerk en blinkend opgewreven couverts worden jij en je vrienden meegenomen op een gastronomische reis die je niet meer zult vergeten. Je reisleiders zijn een gerenommeerde chef-kok en een gediplomeerde biersommelier die deze avond geen enkel ander levensdoel hebben dan jullie culinaire roadtrip. Het reisplan voert van de eerste amuse tot het laatste dessert langs louter hoogtepunten. Elke stop is een hemelse ervaring, waarin het gerecht en het gepairde bier elkaar naar onvermoede hoogten opstuwen.

 

Klink dit nogal lyrisch? Misschien, maar het dekt toch echt de lading. Dr. Beer daagt je met vertrouwen uit om het zelf beter te omschrijven. Want wat je kunt verwachten van BeerBanquet is eerder meer dan minder superlatieven.

 

De combinatie van gerechten en bieren is het resultaat van maanden experimenteren. Dat lijkt misschien overdreven, maar dat is precies waar foodpairing om gaat. Meticuleus brengen we de textuur, smaak en aroma’s van ieder ingrediënt in kaart. Vervolgens maken we lange lijsten van mogelijke combinaties om te testen hoe al die bouwsteentjes elkaar beïnvloeden en welke effecten ze sorteren op de verschillende smaakgebieden van jouw tong.
Een voor een strepen we combinaties weg en komen we nieuwe, onvermoede smaaksensaties tegen. Langzaam maar zeker beginnen zich de contouren van een menu af te tekenen. Dan begint het schaven, proeven, schrappen en verder schaven. Net zolang tot de kaart in alle perfectie is getuned. En dát, dat leidt tenslotte tot de hemelse ervaring die Dr. Beer zo graag met je deelt.

Jeroen Peeters: “bier is het huwelijk tussen kunst en wetenschap”.

“Goede wijn is terroir. Dat hoef ik je niet uit te leggen. Ook niet dat 99,9% van de wijnen wereldwijd geen terroir heeft om over naar huis te schrijven. Toch is wijn bijna synoniem voor verfijning in de gastronomie. Hoe dat komt? Ik weet het ook niet precies. Het zal te maken hebben met de mystiek van de grond of het geheim van de oenoloog, maar ik denk dat vooral de astronomische bedragen die voor echte topwijnen worden neergeteld tot de verbeelding spreken. Zulke wijnen drink ik zelden. Nooit, eerlijk gezegd. 18.000 euro voor 75cl druivennat, dat is mij iets te gortig. En de betaalbare varianten, van laten we zeggen 35 tot 100 euro per fles, die zijn mij iets te saai. Te voorspelbaar.”

Jeroen Peeters volgde opleidingen tot zytholoog (zythos is Grieks voor bier) en brouwer. Aanvankelijk alleen vanuit zijn diepgewortelde liefde voor bier, maar enkele jaren geleden besloot hij er toch zijn vak van te maken.

“Bier is het huwelijk tussen kunst en wetenschap. Het is een immens divers product waarbij je eindeloos kunt experimenteren, en als de brouwer de nodige kennis, vaardigheden en creativiteit heeft dan krijg je meesterwerken. Met minstens 4 basisproducten kan je een complexiteit bereiken die de edelste wijnen ver overstijgt. Hiervan genieten in de juiste omstandigheden of met de juiste schotel, ja, dat is gewoon hemels. Dus als je mij vraagt met welke drank je een exquis diner completeert, dan zeg ik: met het juiste bier.”